V SPOMIN

JO┼ŻE RESMAN

(1946 - 2021)

 

Vam izro─Źim, prijat‘lja dragi mani!

ki spi v prezgodnjem grobu, pesem milo:

lo─Źitvi od njegà mi je hladìlo,

bilà je lek ljubezni stari rani.

(Krst pri Savici, Uvod - slovo Matiju ─îopu)

 

Spoštovani dru┼żinski ─Źlani, prijatelji, znanci in vsi, ki ste pokojnega Jo┼żeta poznali in ga spoštovali! Jo┼że je prehodil mnogo poti, dobil veliko ┼żivljenjskih bitk, navajen je bil zmagovati in izgubljati, prav to pa ga je krepilo in hrabrilo, da je bil kos najte┼żjim in najzahtevnejšim nalogam in izzivom, pred katere ga je postavilo ┼żivljenje.

In njegova ┼żivljenjska pot ga je leta 2004 pripeljala med kulturnike, ko je prevzel predsedovanje Kulturnega društva dr. France Prešeren ┼Żirovnica - Breznica. Postal je mo─Źan ─Źlen med takratnimi številnimi skupina v društvu. ─îlanom je vedno potrpe┼żljivo prisluhnil, zagnano uresni─Źeval njihove ┼żelje in predano pripravil in izpeljal nemalo kulturnih prireditev - proslave v Vrbi ob kulturnem dnevu, pod lipo na Breznici ob Dnevu dr┼żavnosti, z veliko zagnanostjo je vsako leto organiziral tudi sre─Źanje pesnic in bil za─Źetnik in pobudnik za vsakoletno slikarsko kolonijo ter februarske in decembrske likovne razstave. Njegova posebna strast so bili scenariji, ki so nastali iz njegovih zgodovinskih raziskovanj in to strast je gojil do svojih poslednjih dni. In prav njegovi soigralci in ─Źlani gledališke skupine Julke Dol┼żan še predobro vedo kdo je bil Jo┼że. Predan, ustvarjalen! Velik, a vendarle skromen ─Źlovek, ki ga je še posebej zaznamovalo delovanje v za oderju. Svoje soigralce je vedno opominjal, da morajo v svojih predstavah o┼żivljati dediš─Źino naših lepih krajev. Popolnoma je bil predan kulturi in izro─Źilu vasi pod Stolom. To svojo zavzetost pa je skušal prenesti tudi na ostale ─Źlane. In v velik ponos si lahko šteje, saj mu je v igralsko skupino uspelo vklju─Źiti veliko število mladih. Kadarkoli so potrebovali njegovo pomo─Ź ali nasvet, vedno jim je ponudil svojo roko, ter z velikim veseljem prisluhnil vsem idejam in predlogom.

Mateja Mla─Źnik je zapisala: "Jo┼że Resman se je z velikim zagonom, energijo in pripravljenostjo pridru┼żil igralski skupini pri pripravi igre Veriga. Vedno je prvi prihajal na vaje in za vsak nastali problem tiho in neopazno našel rešitev. Od vsepovsod je vozil rekvizite, sceno, klopi...kar smo pa─Ź potrebovali. Spoprijel se je tudi z vlogo Drnolca v predstavi in jo pošteno odigral. Nemalokrat pa nas je "potroštal" z dobrotami iz svoje pekarne". 

Dragi Jo┼że! Od tebe smo se poslovili, ne bomo pa te pozabili v naših mislih. Globoko v svojih srcih bomo hranili spomin na Tebe, hvale┼żni za vse kar si nam dal, ponosni, da smo Te poznali. Ideal, za katerega si ┼żivel, bo z nami in v nas ┼żivel še naprej, v vzgled in ponos vsem, ki smo imeli sre─Źo poznati Tvoje plemenito srce. Pustil si velik pe─Źat v društvu, za katerega smo se Ti premalokrat zahvalili. Marsikdo izmed nas se je veli─Źine tvojega dela za─Źel zavedati šele, ko smo pred kratkim izvedeli za tvojo bolezen. Bog Ti povrni za vse, kar si storil za kulturo in za nas, Kašarske kulturnike. Vedno si zagovarjal sodelovanje med skupinami v društvu in tudi izven njega, zato Ti tudi mi sedaj obljubljamo, da se bomo skupaj po najboljših mo─Źeh potrudili, da se bo tvoje delo nadaljevalo in da bo kulturno dogajanje v vaseh pod Stolom še dolgo vrelo.

Z bole─Źino v srcu smo se od Tebe poslovili vsi ─Źlani Kulturnega društva in pripadajo─Źih skupin, otroške folklorne skupina BREZNICA, mešane pevske skupine DR. FRANCE PREŠEREN, pevske skupine SOSEDJE, gledališke skupine JULKE DOL┼ŻAN, gledališ─Źa slepih in slabovidnih NASMEH in LIKOVNE skupine.

JO┼ŻE, PO─îIVAJ V MIRU! 

Kulturno dru┼ítvo dr. France Pre┼íeren ┼Żirovnica - Breznica, 21.07.2021

┬ź nazaj